Het zet je te denken wanneer je kijkt naar het niveau van de deelnemers in ZeekRewards. Dubbeltjes die een kwartje willen worden. Huurders die kopers willen worden. BKR klanten die vermogens willen worden. Het lijkt schering en inslag dat juist deze groep zo vaak wordt aangetrokken door mooie verhaaltjes en gouden praatjes.
Een belangrijke dag: 17 augustus 2012. De Securities and Exchange Commission (SEC) - in Nederland vergelijkbaar met de AFM met politiemacht, met als verschil dat er bij de SEC wél mensen werken met verstand van zaken - trekt de stekker uit ZeekRewards en de Rex Venture Group. Dat vermogen heeft de SEC wanneer wetgeving wordt overtreden. En wetgeving ís overtreden. Dit wil zeggen dat rendementen niet worden uitgekeerd en met een beetje geluk participanten een deel van hun inleg terugkrijgen. Echter, eerst zullen de boetes die oa de SEC (en internationale equivalenten hiervan) zullen opleggen in mindering op het vermogen van ZeekRewards en de Rex Venture Group worden gebracht. De kans dat participanten hun inleg terugkrijgen is dus zeer gering.
Waar is het mis gegaan. Allereerst bevat ZeekRewards een aantal verdienmodellen die gebaseerd zijn op het principe 'Rob Peter to Pay Paul'. Dit principe werd jaren geleden voor het eerst zeer groots uitgemolken door Charles Ponzi die door velen gezien wordt als de grondlegger van de piramidespelen, en zijn naam is een synoniem voor piramidespelen geworden: het Ponzischeme.
De allergrootste fout die ZeekRewards heeft gemaakt is het aanbieden van beleggingen zonder dat hiervoor de gebruikelijke vergunningen zijn verleend. Dat geeft de SEC de mogelijkheid de onderneming met bruut geweld af te stoppen.
Ook in Nederland kan er een groot probleem ontstaan. Participanten in ZeekRewards die in Nederland nieuwe deelnemers hebben geworven voor het investeringsdeel zijn in overtreding. Het is dat de Nederlandse AFM nogal langzaam is, maar anders had men al bij u op de stoep gestaan. Ingevolge de Wet op het Financieel Toezicht mag u geen beleggingen (onder de € 100.000) aanbieden zonder dat u hiervoor een vergunning bezit. Doet u dat wel dan bent u strafbaar. Op overtreding van deze wet staan hoge en forse boetes. Deze boetes noemt men bestuurlijke boetes en kunnen per persoon oplopen tot wel € 96.000. Heeft u zich schuldig gemaakt aan deze vorm van werken zonder vergunning, dan doet u er verstandig aan u te melden op het politiebureau. Dit zal in de toekomst de strafmaat kunnen verzachten.
Het hele verhaal van ZeekRewards staat niet op zichzelf. In economisch mindere tijden is de aantrekkingskracht op verschillende 'moneymaking opportunities' niet van de lucht. Multi level marketing, Netwerkmarketing, Affiliate marketing, Google Adsense. Het zijn op zichzelf geen frauduleuze praktijken, echter de uitvoering van het concept kan maken dat de grens (en dus de wet) wordt overtreden. En dat is bij ZeekRewards helaas gebeurt.
Het doet mij denken aan de talkshow van Phil Donahue die jaren geleden eens Rich DeVos uitnodigde (wie niet weet wie Rich DeVos is, dit is een van de pioniers van netwerkmarketing bedrijf Amway) om hem te ondervragen over zijn concept. Het programma was helaas een hinderlaag. In het publiek zaten uitsluitend mislukte distributeurs met hun familie. Puntje bij paaltje, aan het eind van de show moest Donahue concluderen dat netwerkmarketing (en Amway in dit geval) geen fraude is maar dat het principe en het volledig concept dat gewone mensen kunnen transformeren in extreem succesvolle zakenmensen een frauduleuze gedachte is...
En dat is een mooie afsluiting van dit verhaal. Helaas heeft ZeekRewards ook in Nederland weer veel te veel slachtoffers gemaakt. Ik wens ze alles wat goed is en sterkte de komende tijd. Dat zullen ze nodig hebben...