Hoe je het geld aan het werk zet, wordt bepaald door het soort belegger dat je bent en wat je met het beleggen wilt bereiken.

 

Je kunt direct beleggen bij aanbieders van beleggingsproducten zoals bijvoorbeeld de Binckbank. Je kunt ook beleggen via bijvoorbeeld een bank of vermogensbeheerder. Dat kan op verschillende manieren:

 

  • Je laat je geld beheren door een vermogensbeheerder zoals Palladyne. Je maakt vooraf afspraken, onder meer over de risico’s die je wilt nemen met het geld. Vervolgens kiest de vermogensbeheerder hoe hij je geld belegt en vertelt je achteraf wat hij heeft gedaan.

 

  • Je vraagt advies aan een beleggingsadviseur. Vervolgens kies je zelf hoe het geld wordt belegd.

 

  • Je beslist dus alles zelf en geeft alleen aankoop en verkoopopdrachten aan de financiële onderneming. Dit heet execution only.

 

 

Wat voor belegger ben jij?

Weet jij wat voor een belegger je bent? Het is slim dat te onderzoeken voor je gaat beleggen. Je ontdekt hoeveel risico je wilt lopen en hoeveel risico je kunt lopen. Voordat een financiële adviseur voor je aan het werk gaat, zal hij je dan ook een aantal vragen stellen. Over je financiële situatie, je ervaring met beleggen, de risico’s die je wilt nemen waarom je wilt beleggen en hoe lang.

 

Op basis van die inventarisatie wordt dan een cliëntenprofiel of beleggersprofiel opgemaakt. Je leest dan welke dienstverlening of belegging bij jou past. Controleer wel goed of het advies ook inderdaad aansluit jouw idee over beleggen.

 

De volgende categorieën beleggers kunnen we onderscheiden:

 

  • Zeer defensief
  • Defensief
  • Neutraal
  • Offensief
  • Zeer offensief

 

 

Spreiding

Bij beleggen hoort risico, laat dat duidelijk zijn. Maar je kunt het risico van je belegging wel zo klein mogelijk maken. Dat kan onder meer door je risico’s te spreiden. Als je alleen maar aandelen Unilever koopt ben je dus ook volledig afhankelijk van de prestaties van Unilever. Dat is niet verstandig. Je moet er dus voor zorgen dat je geld wordt gespreid.